Nakon davanja anestezije uklanjamo sav karijesom izmenjen dentin. Po uklanjanju karijesa, stavlja se podologa koja štiti pulpu od nadražaja. Potom se stavlja kiselina koja obezbeđuje veću površinu vezivanja materijala plombe za zub. Onda se stavlja bond i sam materijal plombe. U ordinaciji Ilić Dent trudimo se da svaka intervencija bude što ugodnija za pacijenta.

Kakvi se materijali danas koriste za zubne plombe?

Danas uglavnom koristimo različite vrste kompozita za ispune, a pored njih tu su naravno i amalgami.

Trebaju li sve crne plombe da se zamene sa belim plombama?

Ne. A ko je amalgamska plomba cela i bez karijesa, između nje i zuba nije neophodna njena zaamena. Zamenićemo je ako pacijent želi da je zameni iz esteskih razloga.

Može li uvek odmah da se stavi ispun po uklanjanju karijesa?

Neki karijesi su jako duboki i dešava se da je sam karijes došao do pulpe. Tada nije moguće staviti odmah plombu nego se prvo radi lečenje kanala.Postoje i granični slučajevi kod kojih pokušavamo stavljanjem odgovarajućeg leka da spasemo živac kada se stavlja privremena plomba koja treba da odstoji neko vreme, a onda se menja sa definitivnim plombom.

Šta ako je skoro čitav zub uništen karijesom?

Plomba može da nadoknadi i ceo zub ali je bolje i dugitrajnije rešenje, naročito kod zuba kome je izvađen živac, na takav zub staviti nadogradnju koja ga ojača,  pa onda krunicu.