Ovaj postupak se primenjuje kada karijes ošteti zubnu pulpu. Vrlo je važno da se lečenje kanala korena zuba obavi na vreme, kako zub ne bi morao da se vadi.

Kako da znam da li je karijes otišao do živca?

Ukoliko osetite bol, simptomi mogu da budu sledeći:

  • Na toplo ili hladno koji se produžava po uklanjanju izvora toplote odnosno hladnoće
  • Kada nešto zagrizete
  • Kada zub boli sam od sebe (budi vas noću)

Da li će bol u zubu vremenom prestati?

Jedini način da se rešite bola je lečenje kanala korena zuba, odnosno izvora infekcije. Odlaganjem posete stomatologu možete izazvati još veće probleme, kao što su infekcija, povišena temperatura, otok, nemogućnost otvaranja usta ili drhtavica. Ukoliko imate neki od simptoma, pozovite nas i zakažite besplatan pregled.

U ordinaciji Ilić dent koristimo najmodernije aparate za obradu kanala korena. U svakodnevnom radu koristimo apekslokator Ipex 2 firme NSK koji predstavlja najnoviju seriju uređaja za određivanja dužine kanala i uređaj za mašinsku obradu kanala Endo mate DT.

Kako se radi vađenje živca iz zuba?

Vađenje živca ili lečenje kanala korena, je postupak kojim se inficirano tkivo zubne pulpe, odnosno meko tkivo unutar zuba, ukloni, unutrašnjost zuba adekvatno proširi, ispere odgovarajućom tečnošću i potom se zub napuni odgovarajućim materijalom.

Zašto je važno da zubi budu dobro obrađeni i napunjeni?

Zubi koji su dobro obrađeni i napunjeni mogu trajati još puno godina. Kod zuba koji nisu adekvatno lečeni mogu se razviti procesi na vrhu korena. Ovi procesi (periapikalni granulom, cista ili infekcija) zahtevaju dodantno, uglavnom hiruško lečenje, a ponekad takvim zubima nema spasa, te se moraju izvaditi. Upotrebom najnovijih rotirajućih instrumenata za mašinsku obradu kanala brže, sigurnije i efikasnije se obradi inficirano tkivo unutar zuba. Pacijent dobija veću sigurnost da su zubi adekvatno obrađeni, a sam proces se značajno skraćuje posebno kod zuba koji imaju jedan koren.

Da li je lečenje kanala korena zuba bolno?

Postupak nije bolan, jer se sprovodi upotrebom lokalne anestezije. Mnogo će vas više boleti ukoliko budete odlagali odlazak kod zubara.

Da li je bolje odmah izvatiti zub?

Vaši sopstveni zubi će vas najbolje služiti, ako ih pazite. Uvek želimo da spasemo zube kad god je to moguće. Vađenjem zuba nastaju nove komplikacije. Drugi zubi se pomeraju u prazan prostor nastao vađenjem zuba. Zbog toga preostali zubi trpe mnogo veće sile pa brže stradaju, vilična kost se brže gubi, a mogu se javiti i problemi u zglobu koji su često praćeni i bolovima. Lečenjem zuba možete znatno produžiti životni vek tom zubu.

Šta sa zubom posle lečenja kanala?

Ako samo mali deo zuba nedostaje, zub se može rekonstruisati plombom. Međutim, ukoliko je karijes razorio veliki deo zuba, posle lečenja zuba često je potrebno uraditi nadogradnju takvog zuba i stavti na njega krunicu. Lečeni zubi su vrlo krti, pa se bez ojačanja i krunice može desiti da nezgodno uzdužno puknu, te da se moraju vaditi. Zato se predlaže izrada nadogradnji i krunica kojima se pojačava čvrstina ovakvih zuba.